Překvapte uzenou polévkou

Snad každého chlapa zvedne ze židle vůně uzeného masa. Překvapte tedy svého partnera a připravte mu tu pravou, poctivou uzenou polévku.

Uzení masa je jednou z nejstarších forem uchování masa. Lidé si už od pradávna chtěli uchovat maso na horší časy, a tak maso naložili a vyudili. I v současné době si lidé často udí doma v malých udírnách. Pokud nemáte tu možnost si maso sami vyudit, kupte maso nejlépe v poctivém řeznictví. Při nákupu pak dbejte na to, aby bylo růžové. Našedivělá barva je známkou toho, že je maso málo slané. Vyhněte se i masu, které má po nakrojení zelenošedý flek. Takové maso pak bude hořké.

Uzené maso chutná nejlépe jen tak s chlebem, připravit si z něj můžete ale spoustu dalších dobrot. Stačí jenom kousek vyuzeného masa a pokrm díky specifické vůni získá rázem jinou chuť.

Víte, jak vznikla první uzená polévka? Za vším stojí český řezník Hornoff, který žil ve třicátých letech minulého století. Ten si zakládal především na uzených žebrech. Nic nesmělo přijít vniveč a tak si uzené maso dával řezník s křenem a ve vývaru pak rozvařil brambory, přidal koření, zeleninu a kroupy. Uzená polévka byla na světě.

Vyzkoušejte jednoduchý recept na uzenou polévku.  Už cítíte tu vůni? Připravte si ingredience a jde se vařit.

Na přípravu uzené polévky pak budete potřebovat uzené maso nebo stačí uzené kosti, zeleninu (mrkev, celer, petržel, hrášek), bobkový list, pepř, nové koření , majoránku,  rýži nebo kroupy.

Uzené kosti omyjeme a dáme do hrnce. Přidáme očištěnou a na drobno nakrájenou zeleninu, bobkový list, pepř, nové koření a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi hodinu a půl. Polévku slijeme přes síto a do vývaru obereme maso z uzených kostí. Část zeleniny překrájíme na malé kousky a přidáme do vývaru. Rýži uvaříme dle návodu a také společně s uvařeným hráškem přidáme do polévky. Přivedeme k varu, krátce provaříme a můžeme podávat. Pro ozdobu můžeme do polévky přidat nasekanou petrželku nebo pažitku. Do polévky můžeme také přidat nahrubo nastrouhanou střední bramboru a pár minut povařit. Pokud máte rádi kroupy, můžete použít místo rýže.

Uzená polévka rozhodně stojí za vyzkoušení, je jednoduchá a chutná, zkrátka naprosto geniální záležitost. Vhodná je jak na nedělní oběd, tak na večeři. V zimě vás dokáže krásně zahřát a vůně vás prostě dostane.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *