Domácí sušený česnek

Česneková výrazná chuť a vůně dokáže dodat šmrnc mnoha jídlům. Co ale dělat pokud česnek doma nemáte? Neváhejte a pořiďte si do zásoby pro strýčka příhodu česnek sušený. Nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit. Najdete ho na regálech obchodů mezi kořením nebo si ho můžete snadno vyrobit i doma. Je dobře skladovatelný a budete ho mít stále po ruce.

Sušený česnek je dehydratovaný rozmělněný česnek, do kterého se někdy přidává i sůl. Použít ho můžete všude tam, kde se používá česnek čerstvý. Má o něco jemnější chuť než ten čerstvý, i tak je vhodný do omáček, polévek, na ochucení masa, pizzy, pomazánek nebo dresingů. Jenom na topinky se zrovna moc nehodí.

Sušení je velmi šetrná metoda, díky které si pak česnek zachovává všechny své hodnoty a to od vitamínů, přes minerály až po antioxidanty. Sušeného česneku se tedy nemusíte vůbec bát. Nasušit si ho můžete snadno i doma.

Jak usušit česnek?

Česnek oloupejte a nakrájejte na slabé plátky, které dejte nejlépe do sušičky na ovoce nebo případně i v létě na sluníčko. To, že je správě usušený poznáte podle toho, že se bude mezi prsty drolit. Plátky pak roztlučeme v hmoždíři a schováme do suché uzavírací tmavé nádoby.

Jste naladěni na nějaké ty chutné recepty? Navštivte web erecepty.eu, určitě si vyberete, do čeho se dnes pustíte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *